miércoles, 28 de septiembre de 2016

EL "CORPUS IURIS CIVILIS" ENTRE ELS SEGLES VIII - XII




L'imperi bizantí en temps de Justinià - segle VI




L'imperi bizantí al segle VII



Segle VI

-L'emperador Justinià de l'Imperi Romà d'Orient (527-565) va tractar de recuperar les terres de l'Imperi Romà d'Occident, per tal de restituir la grandesa de l'antic Imperi Romà.

-Entre altres va poder ocupar les terres del Sud-est de la Península Ibèrica i la totalitat de la Península Itàlica.


-La presència a Hispània va acabar al primer quart del  segle VII, i ha deixat poca empremta.


-La presència bizantina a Itàlia va ser molt més forta. Grans monuments i la introducció del Corpus Iuris Civilis, del que es fan còpies manuscrites, per al seu ús.


-Es practicarà de nou a Itàlia el dret romà, en especial en les relacions quotidianes (dret civil) que encara es recordava per la via de la tradició familiar.



Segles VIII-X


-Però conforme la presència bizantina perd protagonisme a Itàlia, el dret del Corpus Iuris també anirà oblidant-se i creixerà el dret nou, molt imperfecte, dels pobles germànics intal·lats a la Península Itàlica.


-No fa falta molt més ja que la societat no té el nivell de la cultura romana i és una societat molt rural.


-L'oblit del Corpus Iuris té com a conseqüència la pèrdua de la major part de les còpies manuscrites, per causes fortuïtes o intencionades.



Segles XI-XII

-A partir del segle XI es produeix a bona part d'Europa un retorn del camp a les ciutats. La societat torna a ser urbana.


-Creix el comerç, la vida social i naix una nova cultura i unes noves necessitats en matèria jurídica, ja que la nova societat necessita solucions als nous problemes jurídics que el dret germànic en vigor no proporciona.


-La solució vindrà de la recuperació i reconstrucció de l'antic dret romà del Corpus, a partir de manuscrits conservats en arxius i biblioteques dels monestirs.


-No hi ha manuscrits complets, sinó parts soltes, fragments, comentaris, textos erronis... El procés de reconstrucció durarà des de meitat del segle XI a la primera meitat del XII.


-Els treballs es van fer en gran part a la Universitat de  Bolònia, que va ser la primera d'Europa, i va destacar en el procés final el jurista Irneri.


-Com es desconeixia quin era l'aspecte original (segle VI) del Corpus, la reconstrucció del XII es va dividir en cinc parts:

CODEX (llibres 1-9)

- Digestum VETUS (llibres 1-24)

- Digestum INFORTIATUM (llibres 24-38)

- Digestum NOVUM (llibres 39-50)

- Volumen PARVUM (Codex llibres 10-12, Instituta, Novellae, Libri  Feudorum).


-Aquesta divisió en cinc parts durarà fins a meitat del segle XVI i anirà quasi sempre acompanyada de les glosses dels principals glossadors italians dels segles XII i XIII


No hay comentarios:

Publicar un comentario