miércoles, 28 de septiembre de 2016

LA RECOPILACIÓ DEL DRET ROMÀ FETA PER MANAMENT DE L'EMPERADOR JUSTINIÀ D'ORIENT

0. L'obra legislativa de Justinià I d'Orient


Molts anys després de la caiguda de l'Imperi Romà d'Occident (476), a l'Imperi Romà d'Orient l'emperador Justinià (527 - 565) va ordenar la recopilació de tot el dret romà vigent fins aquell moment (que era també l'antic dret romà desaparegut a occident) en una gran obra, actualitzada, de la que es suprimirien les lleis en desús o abolides, que va rebre el nom de Corpus Iuris Civilis.

Es pot consultar una biografía de l'emperador a l'enllaç següent: http://es.wikipedia.org/wiki/Justiniano_I














Tot i que l'obra porta el nom de l'emperador que va ordenar la seua redacció, en realitat la van confeccionar un grup de deu juristes vinculats a la cancelleria imperial, al front dels quals es trobava el jurista Tribonià, considerat un home de gran saviesa i respectabilitat.

El Corpus Iuris Civilis es va dividir en quatre parts, redactades entre el 528 i 545 dC. Són aquestes:


1. Còdex (528-529).
Podeu consultar una traducció al castellà a l'enllaç següent:
http://sirio.ua.es/libros//BDerecho/cuerpo_derecho_04/index.htm
En primer lloc es va redactar el Còdex, que conté totes les lleis, o constitucions imperials, promulgades pels emperador romans entre els segles I i VI dC., que estaven en aquells moments en vigor.

Una constitució imperial és un tipus documental molt variat, sol ocupar-se'n d'un sol tema, i pot estar adreçada a una persona, un col·lectiu, una institució, una ciutat, una provincia de l'imperi, o inclús tot l'imperi romà.

El conjunt de les constitucions (o lleis) imperials sol ser conegut en dret romà amb el nom de "leges".
El Còdex està ordenat per temes, per tal de facilitar als juristes la consulta de qualsevol institució, i al mateix temps dins de cada tema s'ordenen per data, amb la mateixa finalitat.

El Còdex està distribuït en 12 llibres, i cada un d'aquests tracta parcel·les diverses del Dret. Cada llibre es subdivideix en un nombre variable de títol (capítols); i cadascú d'ells es subdivideix en un nombre també variable de lleis.

Un esquema de la distribució temàtica seria aquest:


---Llibre 1. Dret eclesiàstic (el dret de Déu i les obligacions dels homes envers la divinitat) i dret polític (el dret de l'emperador, o del rei en èpoques posteriors...)

---Llibres 2 a 8. Dret privat (És el dret de la vida quotidiana, el dret de família, el dret successori...).

---Llibre 9. Dret penal (la tipificació del delicte i de les penes que seran d'aplicació en cada cas) i dret processal (el procés judicial i el procediment que s'ha de seguir en cada situació).

---Llibres 10 a 12. Altres aspectes del dret (per exemple: institucions de dret administratiu).


L'any 534 es va fer una actualització del Còdex per incloure lleis omeses i corregir errades.



2. Digest (530-533)
Podeu consultar una traducció al castellà a l'enllaç següent:
http://sirio.ua.es/libros//BDerecho/cuerpo_derecho_01/index.htm

En segon lloc es va confeccionar el Digest, l'obra més extensa, que és un compendi de la jurisprudència romana dels primers segles de la nostra era, i al mateix temps una selecció de textos dels autors més reeixits de la literatura jurídica del mateix període de temps, en especial dels anomenats juristes clàssics: Gayo, Papiniano, Paulo, Ulpiano i Modestino.
Si no fora pel Digest no coneixeríem pràcticament res de l'obra jurídico-literària d'aquests juristes, però ací es transcriuen algunes de les seues opinions i també fragments de les seues obres més destacables.


El conjunt de la jurisprudència i la més selecta literatura jurídica romana constitueixen el que en dret romà s'anomena genèricament amb la paraula "ius".


El Digest és l'obra més extensa del "Corpus". Consta de 50 llibres, ordenats també de forma temàtica, donant lloc a un esquema com aquest:


-Llibres 1-4. Nocions de dret general i jurisdicció.

-Llibres 5-11. Accions i institucions.

-Llibres 12-19. Obligacions i contractes.

-Llibres 20-27. Dret de família.

-Llibres 28-36. Dret de successions. Part testamentària.

-Llibres 37-44. Dret de successions. Part "ab intestato" (sense testament).

--Llibres 45-50. Dret penal i dret processal.



3. Instituta (530-533)
Podeu consultar una traducció al castellà a l'enllaç següent:
http://sirio.ua.es/libros//BDerecho/cuerpo_derecho_01/index.htm


Al mateix temps que es va redactar el Digest, els juristes imperials també van redactar una tercera obra: les "Instituta", que podríem definir com una mena de manual d'introducció al coneixement del Dret, pensats per als nous estudiants de dret i també per la millora i el perfeccionament dels coneixements del que ja eren juristes.


És una obra breu, que consta de 4 llibres:

---Llibre 1. Dret de les persones.

---Llibres 2,3 i part del 4. Dret de les coses.

---Llibre 4 (part). Dret de les accions.


4. Novel·les (a partir de 535)
Podeu consultar una traducció al castellà a l'enllaç següent:
http://sirio.ua.es/libros//BDerecho/cuerpo_derecho_06/index.htm

Les noves constitucions de l'emperador Justinià promulgades després de l'actualització del Còdex l'any 534, ja no van ser incorporades a aquesta col·lecció, donada la dificultat que hi havia de fer una obra nova cada vegada que se n'hagueren d'afegir de noves, sinó que es va constituir una col·lecció nova, que consta d'unes 130 disposicions, que constitueixen la quarta i darrera part del Corpus Iuris Civilis.

Les constitucions imperials posteriors a Justinià ja no van ser objecte d'una compilació sistemàtica.

1 comentario: